Ventilatie plaatsen absoluut noodzakelijk voor een gezonde thuis!

Ventilatie plaatsen: een nuttige zaak!

Zeker in goed geïsoleerde natte ruimtes, zoals keukens en badkamers, mag aangepaste ventilatie plaatsen zeker niet vergeten worden. Zo houdt u de ruimte immers fris en aangenaam, maar ook gezond!

Moderne woningen worden immers steeds energie-efficiënter gebouwd en dat vertaalt zich vooral in een hogere luchtdichtheid, wat op haar beurt automatisch de natuurlijke luchtdoorstroming bemoeilijkt.

Dat kan nare geuren, schimmels, vocht, maar ook een verhoogde concentratie van allergenen en bacteriën tot gevolg hebben. Net daarom is ventilatie plaatsen zo belangrijk om een gezond leefklimaat in huis te garanderen.

Ventilatie, net iets meer dan het raam open zetten!

De isolatiewaarde van moderne gebouwen is nauwelijks nog te vergelijken met die van vroeger. Isolatie heeft dan ook een sterke technologische evolutie achter de rug, maar gelukkig is dat ook het geval voor ventilatietechnieken!

Ook u zal wel eens het raam openzetten om de kamers te verluchten en dat is zeker een goed zaak, maar het is ook ver ontoereikend om ongezonde situaties te vermijden en u van een goede luchtkwaliteit te verzekeren.

Tegenwoordig zijn er verschillende ventilatiesystemen op de markt, dus welke moet u kiezen?
We zetten er enkele op een rijtje:

ventilatie klimaplus

B-Systeem

Het ventilatiesysteem van het type B is veruit het eenvoudigste ventilatieprincipe. Door middel van roosters kan lucht door de verschillende ruimtes circuleren. Eenvoud siert, maar het is natuurlijk niet altijd even efficiënt.

C en C+ systeem

Het C-systeem werkt net zoals het B-systeem met roosters om verse lucht in de natte ruimtes te brengen, maar de vervuilde lucht wordt wel via een apart leidingnetwerk naar buiten afgevoerd. Een natuurlijke toevoer en een mechanische afvoer dus kort gezegd.

Voegen we aan het C-systeem een slimme elektrische sturing toe, dan spreken we van een C+ installatie. Er worden sensoren geplaatst om de aan- en afvoer bij te sturen en zo een optimaal ventilatiedebiet te creëren. Zo kan u bijvoorbeeld bewegingssensoren plaatsen in de badkamer die de ventilatie in werking zetten van zodra iemand een ruimte betreedt of een CO2-sensor plaatsen om die te regelen in functie van de hoeveelheid uitgeademde lucht.

De C en C+ systemen zijn veruit de meest courante en prijsinteressante systemen om een efficiënte ventilatie te plaatsen in bestaande woningen.

D-Systeem

Het D-systeem is vooral geschikt bij nieuwbouwwoningen en bedrijfsgebouwen. In dit systeem worden 2 volledige aparte luchtcircuits geïnstalleerd waar met een centrale mechanische regeling met gecontroleerde over- en onderdruk een constante luchtcirculatie wordt gecreëerd.

Dit systeem kan eventueel ook uitgerust worden met warmterecuperatie (D+-systeem) waarbij de warmte van de afgevoerde lucht gebruikt wordt om de koelere, verse lucht mee voor te verwarmen alvorens die uw woning bereikt. En zo wordt natuurlijk meteen ook de hele ruimte extra verwarmd… Met D+ heeft u dus zowel een gecontroleerde ventilatie, maar ook energiebesparing!

F-Systeem

De technologische vooruitgang staat niet stil. Tegenwoordig zijn er ook al ventilatiesystemen op de markt die dusdanig gebruik maken van warmterecuperatie, warmtepompen en zonnepalen dat het ventilatiesysteem tot 97% van de afgevoerde warmte recupereert en zelfs op zichzelf warmte oplevert. Het zogenoemde F-systeem is vooral interessant voor nieuwbouw passiefhuizen.

Met deze uitleg heeft u hopelijk al een beter inzicht in welk type ventilatie u wenst te plaatsen, maar een extra woordje uitleg en een duidelijke offerte voor de installatie zijn misschien toch nog welkom? Contacteer ventilatie installateur KlimaPlus uit Stekene. Wij komen gratis en vrijblijvend bij u langs om een voorstel op maat van uw huis en budget uit te werken.

Partners

klimaplus onderhoud vaillant